Translate

...a ja belim svetom rasuh život ceo;
I na obalama gde je večna plima,
I u svakom gradu, svakom mestu, ima

Po kap moje krvi i mog srca deo...M.R.

28. 3. 2014.

Venecija I deo

Petak, 28. Mart 2014.




U grad maski i karnevala stigli smo za oko16 sati putovanja autobusom na sprat. Sad...ovo “na sprat” je bitno u tom smislu da smo bili gotovo jedini na graničnim prelazima u oba pravca, ali treba sačekati svih otprilike 70, mozda i više putnika...

Na neverovatan broj turista u Veneciji smo naravno računali. Međutim, pošto je kiša bila u fazonu “hoće pada-neće pada” tako i nije bilo uopšte mnogo turista na beskrajno lepim malim mostićima. To mi je oduvek nekako smetalo kad bih gledala fotografije gde se na mostiću šareni toliko garderobe, da naći osobu koja bi trebalo da se vidi na toj fotografiji počne da predstavlja nemoguću misiju. No, da krenemo ispočetka.

Ove godine karneval se održavao od 15. februara do 04. marta. Mi smo rešili da ga posetimo 22. februara, pretposlednjeg vikenda kada su na centralnoj bini počeli da se biraju najlepši kostimi i to dva puta u toku dana, u 11h i 16h. Iako se nismo “borili” da priđemo bini uspeli smo da vidimo voditelje a zapravo smo uživali u svim maskiranim ljudima koji su prolazili okolo bine. Video snimke sa Karnevala možete pogledati i na našem blogu.

Tema ovogodišnjeg karnevala bila je “Neverovatna priroda”. A sam početak karnevala je ove godine okarakterisala “Šetnja zombija”, kada su se na ulicama i brodićima mogli videti učesnici karnevala obučeni kao zombiji. Izbor za najbolju masku je bio zakazan za 02. mart.

Istorija karnevala se menjala tokom vekova. Po nekim podacima sama reč vodi poreklo najverovatnije od latinskog izraza koji u prevodu znači “bez mesa” što nas opet upućuje na period pre uskršnjeg posta, kada karneval zapravo treba da predstavlja poslednje zadovoljstvo pre posta. S druge strane pretpostavlja se da su rimske drevne saturnalije bile inspiracija Italijalima. Međutim, većina bi se ipak složila da je ova tradicija započela znatno kasnije a iz krajnje plemenitih pobuda u tadašnjoj Mletačkoj državi. Anonimni i sakriveni iza maski siromašni su tada bili isto kao i bogati, te je bez ikakvih posledica svako mogao da radi šta hoće. Tako je venecijanska maska i postala sinonim za prevare i razne spletke.

Onda je kao što uvek i biva u istoriji i životu gde se smenjuju usponi i padovi, nastupio i period zabrane karnevala pretežno zbog učestalih krađa, pa povratak 1979. od strane lokalnih zanatlija, da bi na kraju postao jedna od najvećih atrakcija, mislim da neću preterati ako kazem, u svetu!

I datum karnevala se menjao kroz istoriju. Jedno vreme se održavao i u oktobru, ali da se ja pitam...svakako bih za karneval izabrala neki sunčan jul ili avgust mesec ;)

Bilo je zanimljivo kada smo videli da vožnja brodićem do Venecije košta samo 5e a mi smo agenciji plaćali po 15e (čak da je u tu cenu uračunat i parking za bus koji nas je čekao, mnogo je). Uz to, dozvolili su da na jedan brodić stanu ljudi iz čak 3 autobusa na sprat pa vi izbrojite i zamislite tu sliku. O putnicama koje su uspaničeno pratile svaki trzaj brodića i jedva disale, ne bih sad :) Tek, sedele su baš do mene i svi zajedno i uspešno stupismo na tlo Venecije. Ono što nisam doživela na prvi pogled a očekivala sam, jeste ta romantika koja se neizbežno povezuje sa Venecjiom. Istini za volju, možda i zato što toliko kišobrana na jednom mestu i nije neki romantičan prizor :) Umesto toga, kako zakoračih na tlo Venecije shvatih da imamo posla sa verujem najfotogeničnijim gradom! 
Ovu reportažu je napisala  tanjaarizanovictanjaarizanovic će vas rado posavetovati ukoliko želite da posetite Grčku ili odlučite da istražite neka nova mesta uSrbiji.

Нема коментара:

Постави коментар