Translate

...a ja belim svetom rasuh život ceo;
I na obalama gde je večna plima,
I u svakom gradu, svakom mestu, ima

Po kap moje krvi i mog srca deo...M.R.

24. 3. 2017.

Neobični restorani II deo



Dođosmo i do restorana čiji je koncept „naruči šta hoćeš, plati koliko želiš“. Jasno vam je, verujem, da Srbija još nije spremna za ovakvu vrstu avanture.

Pa je tako u evropskim restoranima sa ovakvim konceptom ustanovljen minimum koji bi trebalo da platite ili se pak preporučuje koliko bi to koštalo ali „ukoliko se vi kao kupac složite sa tim“. Jedan od ovakvih restorana nalazi se u Beču „Der Wiener Deewan“ i u njemu možete jesti kari koliko možete i da ga platite koliko mislite da vredi.

Postoji i hrana za dz. Skroz. Ako se nadjete u Americi i restoranu gde ukoliko pojedete sve iz tanjira, ništa i ne morate da platite. Gledala sam to u pojedinim filmovima i uvek sam se dvoumila da li mi je skroz cool što testiraju svoje granice i u prejedanju ili mi je ipak dekutantno.

Verujem da niste znali da postoje restorani u kojima možete doneti i svoju hranu i svoje piće, biće vam naplaćeno samo vreme provedeno za stolom. Keks, čaj i kafa biće vam uračunati u cenu.
„Exchange Bar & Grill“ se nalazi u Njujorku i spada u jedan od najzanimljivijih jer se iznad šanka odigrava situacija poput berze gde gosti preko tikera u pravom trenutku naručuju piće po najpovoljnijoj ceni.

„El Tinteo“ je riblji restoran smešten na španskoj plaži. Umesto jelovnika gosti će videti konobare koji izmedju stolova nose sveže rakove i ribe i ne licitiraju se cene već šta gost od svega ponuđenog želi da jede. Cene za sve vrste riba su slične.

I kad smo već kod riba, verujem da ste već naleteli ako ne i posetili neki od podvodnih restorana. Prvi takav otvoren je 2007. godine na Maldivima. Služe se uglavnom specijaliteti evrposke kuhinje. Budući da se restoran nalazi  5m ispod površine Indijskog okeana, gosti mogu da uživaju u pogledu na vodeni krov, morske životinje, koralne grebene i celokupno morsko plavetnilo.

Jeste li nekad poželeli da ručate na drvetu? Hotel „Soneva Kiri“ ima restoran na drveću! Iskreno se nadam da je plata veštim konobarima koji spretno nose pune tanjire po drveću, dovoljno visoka.

Niste još posetili nijedan zatvor? A ni ručkali u njemu? „Fortezza Medicea“ se nalazi u Toskani, ni manje ni više nego u samom italijanskom zatvoru. Osoblje čine isključivo osuđenici, minimum od sedam pa naviše godina robije. Za klavirom goste zabavlja Bruno, čovek osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva. Restoran je okružen 20 metara visokim zidom i kulama. Do restorana vas vode naoružani čuvari a tu su i policijski psi. Otvoren je 2006. godine i toliko postao popularan da je kako u Italiji, tako i u Tokiju, Moskvi...otvoreno još nekoliko sličnih restorana. Pa ko voli, nek izvoli J


I sad, nešto što je meni bilo prilično fascinatno kada sam prvi put videla. Radi se o restoranu od leda. „Minus 11Ice Cafe“ je smešten u Persijskom zalivu i najveći je takav restoran u svetu! Nalazi se u čuvenom Al Tijarija tornju na visini od 218 metara. Kažu da ima unikatan dizajn i zanimljive svetlosne efekte. I sad zamislite stolove i stolice od leda...Ali, i čaše iz kojih pijete su od leda! A onda izađete napolje i sačeka vas 50 stepeni! Na samom ulazu morate da platite 50 dolara koliko košta prvo piće! Aham J A možete ostati najviše 45 minuta.
Slični restorani postoje u Dubaiju, Kanadi, Finskoj, Rusiji...

Jedan od najzanimljivijih koncepata je i „Dinner in the Sky“ koji je patentiran u Briselu a danas se već koristi širom sveta. Pretpostavljam da ste već videli kako kuvara, konobara i goste dzinovski kran podigne na visinu od 50m iznad zemlje gde počinje gozba. Ipak, broj mesta je ograničen na 22 osobe. Potrebno je da se pazi da ništa ne padne sa stola i da je odlazak u toalet moguć tek kad se gozba zavrsi i gosti dotaknu tlo J


I kad smo kod toaleta, nećete verovati, ali postoje i tzv. Toalet-restorani. U njima gosti sede na jednoj wc šolji dok jedu iz druge. To su sve zapravo preoblikovane činije u tim oblicima. Lično mi je ovo najmanje simpatično.

Verujem da ću se uskoro vratiti na ovu temu jer ima još toliko toga zanimljivog...za sada ovoliko J


Inspirisana tekstom Viktor Čikeša


Нема коментара:

Постави коментар