Translate

...a ja belim svetom rasuh život ceo;
I na obalama gde je večna plima,
I u svakom gradu, svakom mestu, ima

Po kap moje krvi i mog srca deo...M.R.

23. 3. 2014.

Trg Ujedinjenja






Prostran, lep trg u baroknom stilu
Ovo je za sada najlepši trg koji sam posetila. 

Radi se o najstarijem trgu u Temišvaru koga su nekad zvali i Glavni trg. Danas je to trg Ujedinjenja koji se ne može izbeći ako se odlučite za posetu Temišvaru. 

Za srpski narod bitno je i to da se upravo na tom trgu nalazi srpska pravoslavna crkva sa zgradom Eparhije. 

Trg je nekako u obliku kvadrata, okružen zaista prelepim zgradama od kojih su se neke nažalost renovirale baš u vreme naše posete. 

Ipak verujem da će vam pogled na trgu prvo privući glavna rimokatolična katedrala koja iako je bila zatvorena, mogli smo da provirimo u njenu unutrašnjost i nimalo se nismo razočarali.

I to mi je već bilo prelepo, na jednom trgu katedrala naspram pravoslavne crkve, izmedju njih mir, lep prostor sa zanimljivim povezanim klupicama i spomenikom u sredini. Spomenik je inače posvećen Svetoj Trojici a u znak sećanja na kraj epidemije kuge. Kao zaštitnica od ove bolesti tu je i Sveta Rozalija na kraju stuba.

Trg Ujedinjenja krasi i Muzej umetnosti, koga nažalost nismo stigli da posetimo a kažu da su prostorije izuzetno lepe i otmene. Ranije je to bio Barokni Dvorac“ i ako se ne varam to je ujedno i najveća zgrada na trgu. Tu je i unutrašnja fontana iz XVIII veka.

Na trgu se nalazi i kuća Prenner o kojoj nema mnogo podataka. 

Sve vuče na barokni stil izuzev kafića sa strane. Lično mi uopšte nisu smetali, nema ih previše i prosto su se fino uklopili u celu priču. 

Naravno, možete da pretpostavite da se na ovom trgu održavaju razne manifestacije i skupovi. 
Poslužilo nas je lepo vreme , možda je i to doprinelo tome da ovaj prostran trg izgleda još lepše.

Нема коментара:

Постави коментар