Translate

...a ja belim svetom rasuh život ceo;
I na obalama gde je večna plima,
I u svakom gradu, svakom mestu, ima

Po kap moje krvi i mog srca deo...M.R.

15. 1. 2013.

New York City


New York City

Jeste li znali da se u najvećem gradu Sjedinjenjih Američkih Država govori više od 80 jezika ? Ipak se pretežno ljudi sporazumevaju na engleskom jeziku. 

Ima li nekoga ko nije želeo da poseti ovaj grad gledajući impozantan Kip slobode visine 46,5 m? Vi naravno znate da je Kip slobode delo Frederika Bartoldijeva i da ga je Francuska poklonila Sjedinjenim Državama povodom 100- godišnjice donošenja Deklaracije o nezavisnosti. Ova dama dobijena u znak prijateljstva i podrške američkim naseljenicima u borbi za nezavisnost, kostur za nju uradio je čuveni Gistav Ajfel, teška je “samo” 205 tona i još uvek predstavlja simbol Amerike. U Parizu postoji njena umanjena verzija. 

Ovaj grad dolara davno je kupljen od Indijanaca za 60 guldena, a danas se u njemu nalaze muzeji svetskog značaja. Grad ima 12 bulevara čiji izgled podseća na šahovsku tablu, a na njegovim ulicama se mogu videti taksi vozila koja su uvek žute boje. 

Grad je dobio naziv u čast vojvode od Jorka a uže gradsko jezgro čine: Menhetn,KvinsStaten islandBruklin Bronks 

Za najvažniju njegovu četvrt smatra se upravo ostrvo Menhetn, na kome se pored ogromnih solitera zelenilo može naći jedino u Central parku

Najveće turističke atrakcije pored pomenutog Kipa slobode su Empire State Building, najviša zgrada izgrađena 1931. godine, koja ima 102 sprata, zatim Muzej umetnosti MetropolitenTimes SkverBruklin bridž, ali ima ih još mnogo više. 

U terorističkom napadu 2001. godine srušene su dve kule Svetskog trgovinskog centra koje su imale preko 110 spratova. Na mestu srušenih kula gradi se novi Svetski trgovinski centar, ispred kojeg će se nalaziti aleja sa zelenilom i dve velike fontane-bazena koje predstavljaju srušene zgrade. Tu su ispisana imena svih žrtava.
Zanimljivost ovog memorijala je i jedno sasvim specijalno drvo, koje je jedino preživelo rušenje kula, izvađeno sa korenom i preneto čak u drugu državu da se tamo oporavlja od povreda, koje je, sticajem okolnosti tamo preživelo jedan strašan tornado, oporavilo se opet, i na kraju... preneto nazad na Ground zero i posađeno među drveće u aleji. O tome je čak napravljen dokumentarac, koji je bilo moguće pogledati na našoj kablovskoj televiziji! 

Ovaj neverovatan grad ima i naravno bezbroj zanimljivosti, ipak za kraj, jeste li znali da je za štampanje New Yourk Times-a, tj. njegovog nedeljnog izdanja potrebno ni manje ni više nego 75000 stabala?
Pripremile za vas 
Carine & me

Нема коментара:

Постави коментар