Translate

...a ja belim svetom rasuh život ceo;
I na obalama gde je večna plima,
I u svakom gradu, svakom mestu, ima

Po kap moje krvi i mog srca deo...M.R.

15. 1. 2013.

Kanada

Kanada


zemlja koju sa zapada zapluskuje Tihi, sa severa ledeni Severni, a sa istoka Atlanski okean i koja se graniči samo sa Sjedinjenim Američkim državama. Ali, nije samo to interesantno, granica između ove dve zemlje je naduža na svetu i iznosi celih 6.416 km! 
Ova država na severnoameričkom kontitnentu, koju krasi mnogo nacionalnih parkova, velika je skoro kao cela Evropa i druga je po veličini posle Rusije! 
Znate li da u njoj postoji šest vremenskih zona? 

Prepuna četinarskih šuma, jezera i planina idealna je za ljude avanturističkog duha. Zvanični jezici su engleski i francuski. Njen glavni grad je Otava 
a najveći Toronto

Pokrajina Kvebek je najveća pojedinačna regija u Kanadi, a odlikuje je to što se u njoj govori isključivo francuski jezik. Montreal i istoimeni glavni grad provincije su najpoznatija gradska jezgra, a upravo su jesenje boje takozvane indijanske jeseni, kojom se presvlače okolne šume, opevane u čuvenoj šansoni "Eté indien", koju je pevao pevaš Joe Dassin. 

Da li ste znali da je provincija Nunavut najveća administrativna celina u Kanadi, i da baš u njoj žive Inuiti, čiji je jezik, uz engleski i francuski ovde zvaničan jezik, i koji aktivno učestvuju u očuvanju svoje kulture? 
Kad su atrakcije u pitanju, prva asocijacija na Kanadu su najverovatnije Nijagarini vodopadi. Zasluge za prvu hidroelektranu na njima ima i Nikola Tesla, o čemu govori i spomenik koji je podignut 2006. godine sa Kanadske strane a u znak obeležavanja 150 godina od njegovog rođenja. Sa američke strane nalazi se Teslin spomenik koji je poklon vlade bivše Jugoslavije iz 1976. godine. 

Vodopadi su dobili naziv od indijanske reči koja znači “grmljavina vode” pa vi ukoliko ih još niste posetili zamislite samo koliko je moćna ova prirodna granica između Kanade i Sjedinjenih Država! A možete se setiti i filma “Nijagara” sa prelepom Merlin Monro u glavnoj ulozi:) Za najhrabrije tu je eksurzija brodom Maid of the Mist kojim se možete prilibližiti samom podnožju vodopada. 

Za kraj ćemo vas linkom uputiti samo na ovaj divan pejzaž najstarijeg i najvećeg Banff National Parka osnovanog 1885. godine, a za druge atrakcije u ovoj državi prepune pravih i prelepih prirodnih bogatstava, snađite se sami ;)!

Pripremile za vas

Carine & me

Нема коментара:

Постави коментар