Translate

...a ja belim svetom rasuh život ceo;
I na obalama gde je večna plima,
I u svakom gradu, svakom mestu, ima

Po kap moje krvi i mog srca deo...M.R.

15. 1. 2013.

Egipat


Egipat

Kad govorimo o Arapskoj republici Egipat, možda je i najfascinantniji podatak da je samo 4% površine zemlje naseljeno i zapravo se sav život upravo odvija u par oaza, od kojih je naravno najbitnija dolina reke Nil. Reka protiče kroz celu zemlju, i sa svojih 6650km s pravom nosi titulu najduže afričke reke. Bez Nila ne bi bilo ni života, a kažu da se romantični zalasci Sunca odatle nikad ne zaboravljaju ;o)... 
Glavni grad je Kairo. Naravno da moramo pomenuti Piramide u Gizi, koje predstavljaju jedno od sedam svetskih čuda Starog sveta, kao i Sfingu. Jeste li znali da je za izgradnju jedne piramide bilo potrebno dvadeset godina? Vladari III dinastije su počeli sa njihovom gradnjom i tako je bilo sve do kraja Srednjeg kraljevstva.
Naravno, i danas se sukobljavaju različita mišljenja oko toga kako su zaista izgrađena sva ova arhitektonska čuda i čemu su ona služila, a teorije su razne... pa čak i da su u izgradnji ovih čudesa učestvovali vanzemaljci koji ih koristili kao izvore velike energije. Ukoliko su vam vanzemaljci ipak "too much", dovoljno je znati da su specijalni hodnici i kanali koji se prostiru kroz piramide trebali da pomognu duši faraona Kufua (Keopsa) da se uspne u nebo i pridruži bogovima među zvezdama. 

Najpoznatije grobnice kraljeva nalaze se u Dolini kraljeva. Zanimljivo je znati da je svaki faraon stupanjem na dužnost morao da otpočne dve stvari: izgradnju svog hrama i izgradnju svoje grobnice. Hram je trebao da posluži da se njegova duša uzdigne i dobije podršku bogova, a grobnica je trebala da obezbedi vrata za prolazak u sledeći svet. 

Pravo otkriće bilo je kada je pronađena Tutankamonova grobnica u 20. veku koji je vladao otprilike od 1334. p.n.e. do 1325. p.n.e. Danas se blago iz grobnice nalazi u Egipatskom muzeju i to u 12 prostorija jer je bilo potrebno 84 dana da se iznesu samo zlatne škrinje iz grobnice! Po nezvaničnim saznanjima postoje podaci da su neki od istraživača koji su prisustvovali samom otvaranju grobnice umrli od tajanstvene groznice, te nikad nije ni utvrđen tačan uzrok smrti. Howard Carter koji je otkrio grobnicu, umro je 1939. godine prirodnom smrću. 
Još je zanimljiviji podatak da je zapravo Tutankamon bio manje poznat faraon, koji je na tronu zapravo bio vrlo kratko. Smrt ga je zatekla mladog, i dugo se smatralo da je čak bio i ubijen. Skoro je dokazano da je zapravo najverovatnije umro od sepse koju je "zaradio" posle jednog nesrećnog loma noge...

Naspram njega, faraon koji je, posle Kufua (Keopsa) najpoznatiji i koji je možda i najzaslužniji za poznavanje drevne Egipatske istorije, zvao se Ramzes II. Sin Sethija I, uz to što je odrastao sa Mojsijem, čovek je koji je možda najduže vladao Egiptom (imao je oko 84 godina kad je umro), i direktno je zaslužan za rekonstrukciju ili izgradnju nekih od najlepših egipatskih spomenika. Pod njegovom vladom je dograđen hram u Karnaku, izgrađen tzv. Hram Milion godina (Rameseum), a za mnoge je najlepši hram Abou Simbel izgrađen u čast njegove supruge Nefertari koju je obožavao. Ovaj hram zamalo da bude potopljen prilikom izgradnje Sueckog kanala, pa je zato isečen i komad po komad podignut na brdo i tako sačuvan za pokoljenja. 


Šta nas to još podseća na Egipat? Pa hijeroglifi :), ti ideografski znakovi koji prikazuju ljude, životinje i događaje a sama reč znači sveti urez, sveto slovo, tako su ga zapravo Grci nazvali. 
U ovoj, jednoj od najstarijih civilizacija, kažu da je ljubakanje u javnosti strogo zabranjeno. Mi to nismo proverili, a pošto je nedavno i u Ustavu potvrđeno šerijatsko pravo... ne preporučujemo ni vama ;)! Ipak, valja reći da su obale Crvenog Mora (Šarm-el-Šeik, Hurghada) i dalje otvorene za kupače (u običnim kupaćim kostimima), i ako imate prilike ne treba ih zaobići. Ako vam posle svega kupanje dosadi, uvek je moguće krenuti u pustinju, put Sinaja, i posetiti jedan od najstarijih nastanjenih manastira, Svetu Katarinu, u kojem još uvek raste žbun iz kojeg se kroz vatru Gospod prvi put prikazao Mojsiju...

Da li biste voleli da saznate još nešto? Prošetajte se već po brojnim stranicama trivaga i pogledajte slike... to je već kao da ste krenuli na pravo putovanje!

Pripremile za vas
više Carine, manje me :)

Нема коментара:

Постави коментар