Translate

...a ja belim svetom rasuh život ceo;
I na obalama gde je večna plima,
I u svakom gradu, svakom mestu, ima

Po kap moje krvi i mog srca deo...M.R.

28. 1. 2013.

Zemlja dijamanata - Botswana

Zemlja dijamanata - Botswana 

“Dijamanti su ženini najbolji prijatelji” - reče Merlin Monro...a vi dok razmišljate da li biste vaše prijatelje menjali za dijamante :) mi idemo u Botswanu! Nego kako! 

Ime je dobila po narodu Tswanu koji su naselili ovu oblast.  Botswana je postala nezavisna 1966. godine, a godinu dana nakon toga pronađeno je mnooogo dijamanata! Ovaj simbol ljubavi i prefinjenosti razlikuje se od ostalog dragog kamenja po tome što njegov sastav čini samo četvorovaletni ugljenik sa izrazito gustim rasporedom atoma. Iako je izuzetno lak, otporan je čak i na kiselinu. Danas izvoz dijamanata u Botswani iznosi 75% ukupnog izvoza, a ona spada u red osnovnih izvoznika nebrušenih dijamanata na svetu. Međutim, ova zemlja još uvek u mnogo čemu zavisi od Južnoafričke Republike

Botswana je dugo bila poznata po velikom broju veoma egzotičnih životinjskih vrsta. Uostalom, kad se pomisli na Afriku, često se pomisli na sav onaj životinjski svet koji  većinom živi u prostranstvima Botswane. Na žalost, potreba za hranom, ali takođe i za trofejima, te sirovinama poput kože, rogova ili kljova učinili su da se ovo živo bogatstvo smanjuje iz dana u dan, pa se primerci mnogih vrsti koje su nekad carevale ovim prostorima danas mogu nabrojati na prste. Da bi se zaštitile ugrožene životinjske vrste kreirani su brojni nacionalni parkovi , koji imaju svojstvo rezervata prirode i koji privlače turiste iz celog sveta. Uostalom, skoro trećinu teritorije čine nacionalni parkovi! Tako slonovi uživaju u Nacionalnom parku Chobe, koji je omiljeno odredište i za ljude kojima je san da jednom dožive pravi safari. Naravno, kada kažemo safari, danas se više, što je nekad bilo izrazito muževno i smatrano hrabrim, ne puca u životinje, nego se one fotografišu i snimaju. 
Sećate se filma “ Bogovi su pali na teme ”, sada već davne 1980. godine? Sigurno se mnogi sećaju one famozne flaše coca-cole, i scene oko nje, koja i dan danas izaziva smeh :)))! Pogodili ste, snimljen je u Botswani! 

Budući da se radi o zemlji u kojoj je najveći deo teritorije prekriven peskom, ona sama i nije gusto naseljena, a obradiv deo zemlje čini tek 1%. Glavna valuta zove se pula. 

Bušmani su zaslužni za najstarije slike lova, ljudi i životinja u pustinji Kalahari
U današnje vreme aktuelna su istraživanja na temu da li drago kamenje uopšte utiče na ljudski organizam, uglavnom, mnoge pristalice istočnjačke medicine zaista veruju da dijamanti čiste ljudski organizam i pozitivno utiču na nervni sistem, tako da dok vi razmišljate da li da posetite ipak Botswanu , možete uživati uz Pink Floyd i “Shine On You Crazy Diamond”...




Pripremile za Vas

Carine & me

fot. pozajmljena sa trivago.rs

Нема коментара:

Постави коментар