Translate

...a ja belim svetom rasuh život ceo;
I na obalama gde je večna plima,
I u svakom gradu, svakom mestu, ima

Po kap moje krvi i mog srca deo...M.R.

18. 11. 2015.

Kairo




Image

Kairo je najveći grad Afrike, glavni grad Egipta i centar islama, smešten na obalama Nila. Ime potiče od arapske reči Al-Kahira što u prevodu znači pobednik. Po svojoj veličini je trinaesta prestonica u svetu.

Čuvene piramide koje svake godine poseti desetina hiljada turista nalaze se u Gizi koji sa Kairom čini pravu metropolu. Mostovima je povezan sa ostrvima Gezira i Roda.
Zanimljiv je upravo taj spoj starih vremena koga pored piramida čine i eksponati iz muzeja u Kairu i modernih oblakodera na obalama Nila, pijace i dzamije. Pojedini istorijski podaci govore da je zapadni deo grada sagrađen po uzoru na Pariz.

U Kairu se nalazi preko 500 dzamija od kojih je najpoznatija Al-Azhar koja je sagrađena 972. godine. U njenom sastavu nalazi se i Univezitet koji je sagrađen 988. godine. Neki podaci govore da bi se dobila diploma univerziteta Al-Azhar treba da se uči 17 godina!
Takođe su poznate Dzamija sultana Hasana koja se smatra remek delom sakralne islamske arhitekture i Dzamija Muhameda Alija poznata još i kao Plava dzamija koja je smeštena na Citadeli. Mnogi delovi ove dzamije obloženi su alabasterom, materijalom koji je nalik belom mermeru. Unutar dvorišta nalazi se fontana te kula sa satom koja je renovirana ali sat koji se davno pokvario, još uvek nije popravljen. Centralna kupola visoka je 50 metara. U njoj je sahranjen Muhamed Ali paša, osnivač poslednje dinastije kraljeva.

Jedna od turističkih atrakcija ovog grada jeste i pijaca kvarta Han al-Halili, gde se može popiti piće ali i koristiti nargila u poznatom objektu Al-Fiša čiji je redovan gost bio i nobelovac, pisac Nagib Mahfuz.
Zvanični jezik je arapski a novčana jedinica egipatska funta.
Što se religije tiče, 92% čine muslimani, ostatak koprski hrišćani.
Klima je tropska i karakterišu je suva i vrela leta a sunčane i blage zime.

Muslimanski deo Kaira čini Citadela odakle se može videti i stari i novi deo grada. A pored verskih građevina u okviru Citadele se nalazi i Muzej kočija, palata el-Gavhara, Muzej policije i druge građevine. Hrišćanski deo je sa koptskim crkvama, inače ovo je ujedno i grad gde se među arapskim svetom oseća uticaj Zapada.

24km južno od Kaira nalazi se muzej na otvorenom gde su zapravo ostaci Memfisa koji je osnovan daleke 3000 godine p.n.e.
Ono što je zaista zanimljivo jeste da pojedina arheološka otkrića iz 1980. godine ukazuju na to da su Egipćani za tehniku štampanja znali čak 4000 godina pre Evropljana a za vreme vladavine dinastije Fatimida!

Egipatski muzej u Kairu je jedino mesto gde se dragoceni predmeti mogu videti budući da je donesen zakon kojim se izričito zabranjuje izvoz pomenutih predmeta. U njemu se nalazi više od 160000 eksponata to su uglavnom predmeti od praistorije do grčko-rimske epohe. Zbog periodičnih poplava Nila muzej se u više navrata selio i trenutno je smešten u zgradi koja je sagrađena 1900. godine. Blago iz Tutankamonove grobnice je i najveća atrakcija pored 27 kraljevskih mumija, zbirke papirusa i ostalih dragocenosti. Ovaj muzej godišnje poseti oko dva i po miliona turista.

Poslednjih godina turizam se suočava sa problemima usled čestih demonstracija i političkih nemira. Građanski nemiri počeli su još proleća 2011. godine. Nadamo se da će uskoro doći i do mirnije faze jer Kairo turistima svakako ima mnogo toga da ponudi.

Нема коментара:

Постави коментар